dinsdag 22 maart 2016

Baby-warmhoudcape van fleece


Zondag had ik deze foto al op Instagram gezet, maar de tijd en energie ontbrak me om er nog een DIY van op het blog te zetten. We doen vandaag dus een nieuwe poging.
Het lijkt moeilijk, maar iedereen die met een naaimachine overweg kan, kan dit ook!

De cape is gemaakt van fleece-stof. Daar hoef je helemaal niet voor naar een stoffenwinkel (bij ons is er niet eens een stoffenwinkel, ik zou het dan via internet moeten bestellen). Deze cape is gewoon gemaakt van een fleece-deken die je in heel veel winkels kan kopen in allerlei kleuren.
Hier en daar commentaar gekregen op het gebruik van fleece in verband met de brandbaarheid. Maar dan stel ik een simpele vraag: Wie gaat er met zijn volle verstand nu met een brandend iets (een sigaret?????) boven een baby hangen...... Dan was het snel stil.

Materiaal
   fleece-deken
   centimeter
   spelden
   naaimachine
   biaisband
   naaigaren (eventueel 2 kleuren)
   schaar
   een dot van een baby!!!!

Je begint met het uitzetten van een simpel patroon, namelijk een vierkant van ongeveer 75 cm.
Dit knip je uit en rond de hoeken af. Denk er wel om dat alle hoeken gelijk worden.
Dan knip je uit een hoek van de deken de capuchon. De korte schuine kanten (de kanten die aan de cape genaaid worden) heb ik op ongeveer 25 cm gehouden. Dit leg je op het basispatroon van de cape die je hebt uitgeknipt en zorgt dat ook de ronde ‘punt’ van de capuchon gelijk is aan de hoek van de cape.


Je speldt het biaisband langs de langste kant van de capuchon en naait dit met de naaimachine vast. Dit is dus de ene kant van het biaisband. Je slaat het biaisband om de fleece en speld het biaisband wederom vast en naait het keurig vast met de naaimachine. Als beginneling op de naaimachine kan je het beter netjes rijgen, maar iemand met ervaring lukt het ook zo.
Onderstaande afbeelding geeft het beknopt weer. Een andere kleur biaisband dan de cape, maar het origineel (waar ik nog een piepklein stukje van over had) is spoorloos, een bekend gegeven hier in huis. Geeft niet, het komt wel weer terug!


Het beginnetje is klaar!
Je speldt dan de capuchon op een hoek van de cape. Eventueel kan je dit met de naaimachine even vast zetten, dat is makkelijker voor een beginner.
Je volgt dan hetzelfde proces van omspelden, naaien, omslaan, vastspelden en naaien nog een keer rondom de cape. Uiteraard de uiteinden van het biaisband even omslaan voor het vast stikken, anders gaat het rafelen (in de was)!
Zoals het nu klinkt is het simpel. Is het ook, maar je moet het gewoon een keer gedaan hebben.
Uiteraard wil ik je hier best bij helpen. Als je in de buurt woont en je wilt graag hulp. Mail dan even, dan komen we er wel uit! Dan wordt het naaimachine les 1! De vergoeding komen we vast wel uit.
Tot slot nog een foto.
Weliswaar zonder baby. De cape die ik heb gemaakt is in het bezit van een stel trotse ouders van hun eerste zoon. Laten we dat maar privé houden! Baby (en ouders) zijn er blij mee en dat was de bedoeling! Laat ze er saampies maar van genieten!


Veel plezier!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten